Pub0017.htm

על נהיגה, אלכוהול, פופוליזם זול ורדידות בית המחוקקים שלנו

פז יצחקי-וינברגר, 1-Nov-2010

 

 

לפני זמן קצר ידיד טוב שלי שלח אלי מייל נזעם, בו ציין שחבר כנסת ערבי הצליח להעביר חוק מוסלמי שמטרתו חרם על אלכוהול בישראל וקידום עקרונות האסלאם, כל זאת במסווה של חוק למניעת תאונות דרכים.

 

לחיזוק דבריו הוא צירף את הקישור הבא (לכתבה ב-YNET):

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3977915,00.html

 

אני כמובן אינני מתלהם, ובדקתי היטב את הדברים טרם הפצתם הלאה.

מעיון קצר עלה כי חבר הכנסת אינו ערבי, מדובר בח"כ חמד עמאר, שהוא בכלל דרוזי ששירת בצה"ל, עורך דין, וחבר במפלגת "ישראל ביתנו".

היה לי ברור כבר בשלב הזה שלמייל שקיבלתי אין כל בסיס.

 

אבל לתדהמתי, עם הקריאה, עלתה כאן סוגיה אחרת, שונה בתכלית, מחרידה ומטרידה הרבה יותר. על סוגיה זו אני מרגיש מחויב לכתוב POST זה.

 

מסתבר שלא מעט מהצעות החוק שמעלים חברי הכנסת שלנו מאופיינות ברדידות, בחוסר מחשבה, בהתעלמות ממחקרים, בהיעדר חשיבה כוללת על השלכות הרוחב שלהן, בחוסר התייעצות עם מומחים, בפזיזות, ומונעות משיקולים זרים ופופוליזם צרוף – וזו דוגמא קלאסית לטענה שלי.

 

ממקרא הכתבה מסתבר שאותו חבר כנסת מוכשר, שאיני מטיל כל ספק בכוונותיו הטובות ואני מעריך ביותר את מפלגתו והעומד בראשה, ביקש להעביר הצעת חוק שתחול על כלל אזרחי ישראל, ואשר תוריד את הרף המותר של אלכוהול בדם ל-0. כן, אפס.

 

רק במקרה אנשים טובים מיתנו קצת את חבר הכנסת ואת הצעתו, בסופו של דבר קבעו רף נמוך להחריד של 10 מ"ג אלכוהול ב-100 מ"ל דם (במקום 50 מ"ג כיום),  ובבדיקת ה-"ינשוף" (מכשיר בעייתי ביותר) ירד הריכוז המותר ל-50 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר במקום 240 מיקרו-גרם כיום, כאשר בשלב זה דבר החקיקה ה-"מבריק" גם הוגבל לנהגים מתחת לגיל 24 ולנהגים מקצועיים (נהגי מונית, נהגי אוטובוס וכו'). זה כמובן לא מנע מחבר הכנסת להתבטא (כך לפחות צוטט ב-YNET) כי זה הצעד הראשון וכי השלב הבא יהיה להחיל את דבר החקיקה המופלא על כולנו.

 

ובכן, כמה נקודות למחשבה שקפצו לי לראש בתוך דקות מספר (ולמרבה הפלא לא קפצו לראשם של נבחרי העם המופלאים), ואני בטוח שאחרי יום מחשבה היו קופצות לי עוד נקודות רבות אחרות:

1)       בחגים, בפסח לדוגמא, היהודים מצווים ללגום מספר כוסיות יין. הדבר גם מקובל בקבלת השבת ובשאר מועדים וחגים.
האם נגזר עלינו להסתגר בבתינו לנצח נצחים ולא לחגוג לעולם אף חג עם בני משפחתנו אשר אנו נדרשים לנהוג אליהם?
לפי החוק החדש, גם מי שלגם לגימונת קטנה של יין קידוש (וודאי בגרסה המקורית של חבר הכנסת, המתירה אפס אלכוהול) ויחזור הביתה ברכבו, הריהו נהג פרוע, עבריין, אשר מסכן את המשתמשים בדרך ונוהג שיכור. כולנו יודעים שמדובר בקשקוש מוחלט ושאין כל סכנה באיש כזה. איש כזה גם יישא לכל חייו את התווית של עבריין שיכור מורשע ואת הרישום הפלילי הנלווה לה, על לא עוול בכפו.

אמור מעתה: יהודי שומר מצוות = שיכור.

אמור מעתה: אדם המצוי בקשר עם משפחתו = שיכור.

2)       יש לא מעט מאכלים שיש בהם אלכוהול. מאכלים טעימים ביותר. למעשה, גם לא מעט תבשילי גורמה מכילים ריכוז נמוך של אלכוהול, וגם סוגי מזון מוכן וקנוי. אחד מהם לדוגמא שחביב עלי במיוחד הוא סוכריות שוקולד ממולאות בליקר או רום. להשתכר אף אחד לא משתכר מהם, אבל בבדיקת "ינשוף" למשל, אפשר בקלות להגיע לריכוז הקבוע בחוק הישן (240 מיקרו-גרם), ובוודאי שאחרי כרסום 2-3 סוכריות כבר עברת את הרף החדש של 50 מיקרו-גרם.

אמור מעתה: משתתף בתוכנית "מאסטר שף"? בכביש תיתקל בשוטר עם מבט רושף.

אמור מעתה: חובב שוקולד וממתקים בכלל? רישיון הנהיגה שלך נשלל!

אמור מעתה: יש חובב סוכריות באזור? השליכוהו אל הבור!

3)      לא תאמינו, אבל בחו"ל עשו המון מחקרים על מהימנות מכשירים כמו ה-"ינשוף". מעבר לממצאים חמורים של שגיאות בהן המכשיר מזהה שכרות או אלכוהול בטעות, במיוחד בכל מיני סיטואציות שלא קשורות לאלכוהול (למשל איש שהקיא יכול להיות מאותר בטעות כצרכן אלכוהול כי המכשיר יזהה בטעות חלקיקים), הרי שדיוק המכשיר יורד ככל שהוא נדרש לאתר רמות נמוכות יותר של אלכוהול. לא מדובר במכשור רגיש שמתוכנן לאתר רמות נמוכות אל אלכוהול, ההיפך הוא הנכון. יותר מכך, התגלה כי יש אחוז לא מבוטל מהאוכלוסייה (בין 5 ל-10 אחוזים) שמערכת העיכול שלהם מייצרת רמות נמוכות של אלכוהול ו/או חלקיקים (בעיקר כתוצאה ממחלות שונות) שיוצרים זיהוי שגוי והמכשיר יחזיר קריאה כאילו הם שיכורים. אגב, אין בהכרח קורלציה בין נפח אלכוהול בנשימה לכמות אלכוהול בדם, שהיא זו שמשפיעה על יכולת הנהיגה, התגובה וההתמצאות במרחב. תדמיינו לרגע איש שמן שיכול להופיע כמשתתף בתוכנית "לרדת בגדול" שמוריד ליטר בירה בלגימה, ולידו את ציפי שביט מנחת התוכנית הצנומה שמורידה גם כן ליטר בירה (כנראה שבכמה לגימות). אחרי חצי שעה, התוצאות של שניהם בבדיקת ה"ינשוף" יהיו די דומות. לשמן השתייה כלל לא תזיז, וציפי שביט סביר להניח תהיה כבר חצי מעולפת על הרצפה.... כלומר - בדיקת דם היא הרבה יותר אמינה. בכלל לא נכנסתי לסוגיות של הפעלת המכשיר, אופן ביצוע המדידה, מיומנות המפעילים, תחזוקת המכשירים השוטפת, ניקיונם וכו' – שכידוע כל הפרמטרים האלו מופקדים בידי טובי אנשינו, אנשי משטרת ישראל, וברור שכל אחד מאיתנו יכול להיות סמוך ובטוח שבתחום זה הכול יהיה על הצד הטוב ביותר, ללא כל רשלנות....

אמור מעתה: אתה חולה? אולי קצת מקיא? אומלל? אתה שיכור מטונף ורישיונך נשלל!

אמור מעתה: יש לנו מכשיר שממילא לא אמין וירוד המצוי בידי כל שוטר? בוא נדרדר את האמינות שלו עוד יותר....

 

ולסיכום, אמור מעתה: אזרח ישראלי שמעז לנהוג? אתה שיכור מטונף שצריך להרוג!

 

אני מקווה שבקצת הקצנה וחריזה העברתי את המסר היטב.... :-)

 

אגב, לא התייחסתי כאן בכלל לעוד סוגיות כמו אחוז תאונות הדרכים הנגרמות בפועל מתופעה זו, מה קרה במדינות אחרות ששינו חוקים באופן דומה  – הניסיון המעשי (ובמזל, אזרחי מדינות אחרות "התנדבו" להיות עכברי הניסוי בשבילנו) מראה שלא תהיה תועלת מרובה משינוי החקיקה. ובכל זאת, בישראל אין הפקת לקחים וישראל מנותקת מהעולם. מה שכן מסתמן הוא שבמערכת החקיקה בישראל אין חשיבה יסודית, דברים מהותיים נעשים באופן חפיפניקי, תרבות ה"סמוך" חוגגת, הרדידות זועקת, וכל מה שמעניין את נבחרי הציבור שלנו היא הכותרת הבאה ב-YNET בצירוף שמם ותמונתם (הרי אחרת זה לא חשוב ו/או מעניין), עדיף על רקע דגל ישראל, חנוטים בחליפה חדשה של ארמאני (אם כי לפעמים למראה התמונות אני חושד יותר שמוצא החליפות סרות הטעם הוא דווקא בבית אופנה קצת פחות יוקרתי, עולה לי לראש שם כמו "אופנת סמיר" מרמאללה).

השורה התחתונה - אני סבור שהיה צריך לחשוב טוב-טוב לפני שעושים חקיקה נמהרת כזו.

 

גם המצב הקיים עושה עוול להרבה אזרחים שמסווגים כ-"שיכורים" וכנוהגים בגילופין על לא עוול בכפם, והורדת רף המדידה פשוט תהפוך את רובנו לעבריינים בעל כורחנו, גם אם סתם אכלנו סוכרייה, הרגשנו רע והקאנו קצת, או שחטאנו את חטא החטאים והעזנו ללגום כוסית יין בערב פסח.

 

ההצעה שלי היא הרבה יותר פשוטה (וגם קוסמת לי מאד, כאזרח אחראי, שומר חוק, שלא נוהג בגילופין, שאין לו כל עבירות וגם לא מתכנן שיהיו לו עבירות כלשהן וצריכה להתאים לכל אזרח אחר שומר חוק) – צריך להשאיר את החוק בדיוק כמו שהוא, או אפילו להעלות את הרף (למשל ל-500 מיקרו-גרם במקום 240) כך ששיכורים אמיתיים בלבד ייתפסו, כאלו שמסכנים אותנו באמת וחס וחלילה לא להוריד אותו לתחום אווילי כמו 50 שיפליל סתם אזרחים במלוא חושיהם או אוכלוסיות מיוחדות כמו חולים מקיאים וכיו"ב, ובמקביל להעלות את רף הענישה, אפילו לקבוע עונשי מינימום בנוסח "בהרשעה ראשונה בנהיגה בגילופין – עונש מינימום ללא שיקול דעת לשופט של חודש מאסר בפועל ו-5,000 ₪ קנס", "בהרשעה שלישית בנהיגה בגילופין – עונש מינימום ללא שיקול דעת לשופט של 4 חודשי מאסר ו-10,000 ₪ קנס, בצירוף שלילת רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת מ-10 שנים" וכן הלאה.

 

ככה ייתפסו רק נהגים שבאמת נסעו שיכורים ולא אזרחים תמימים, והעונש יהיה כל כך משמעותי שכולם יחשבו פעמיים לפני שיבצעו עבירה. מטרת החקיקה – תושג. הפגיעה באזרחים תהיה מינימאלית. האיוולת – תבוטל.

 

פשוט זהו עוד מקרה שמחזק אצלי את החשש שרבים מהחוקים שלנו נחקקו בלי מחשבה תחילה, בלי ביקורת ראויה, פשוט בשליפה מהמותן.

בשליפה מהמותן משל עצמי הצלחתי לשלול את מרבית הרציונל של החקיקה ולהציע אלטרנטיבה טובה יותר.

אולי אני צריך לשקול שינוי קריירה ולהיכנס לכנסת ישראל בעצמי – אם כבר שליפות מהמותן, לפחות שיהיו שליפות אינטליגנטיות....

 

זהו, פרקתי את שעל ליבי. סעו בזהירות ואל תשתו ותנהגו!